Vanliga skador vid orientering

Vanliga skador vid orientering

När man ser till skador bland orienterare är dessa ganska vanliga. Anledningen till att skadorna uppkommer är först och främst för att man springer i skog och mark. Terrängen är ofta okänd och det är mycket lätt hänt att man trampar fel eller tar ett snedsteg. Hos en orienterare finns det mer eller mindre utsatta områden. De områden som främst är utsatta är fotleder, knän, fötter och ben. Den skadeprofil som råder påminner lite om en löpares. Båda sporterna har ungefär samma utövandesätt men orienteraren är mer utsatt för belastningsskador. Skadorna finns främst underbenet, knäleden och foten. En orienterare bör också vara medveten om att det kan uppkomma inflammationer i senor och muskler. Dessutom kan man råka ut för stukningar och benhinneinflammationer.

Skadorna kan bli allvarliga

Eftersom orienterare ofta springer i okänd terräng och på ojämna underlag är vrickningar och ledbandsskador mycket vanliga. I samband med utmattning av muskulatur och ett snabbt löpartempo är risken för skador ännu större. Dessutom kan en orienterares ljumskar och höfter utsättas för stora påfrestningar och dessa skador uppstår ofta under den kalla säsongen. Det är under denna tid muskulaturen i områdena blir snabbt kyls ner. Detta kan öka risken för bristningar. När en orienterare får problem med knäna är risken stor att denne drabbats av så kallat löparknä. Det kan vara bra att läsa på fakta om löparknä för att förhindra att man drabbas, och för att kunna fortsätta träna även efter det att man drabbats. Om man fått en skada kan det vara bra att följa läkarens ordination. På så sätt är chansen större att man ska kunna fortsätta tävla och träna i den sport man gillar.

Vad göra vid en skada

Om man drabbats av en skada under orientering är det bäst att man söker vård. Detta gäller särskilt om man misstänker att skadan kan vara allvarlig. Om man snubblar och slår i ansiktet kan tänderna skadas och då kan det vara en bra idé att besöka professionell tandreglering Stockholm. Tandläkare behandlar tandskador dagligen och de kan ta reda på vilken typ av skada man fått och behandla den på bästa sätt. Om man fått besvär med en skada och de inte vill ge med sig kan det vara bra att söka upp en alternativ behandling. Det är också bra att redan i förväg förhindra att man drabbas av skador. Det finns flera olika typer av skydd man kan använda för att stötta kroppsdelar och för att förhindra skador. Ju mer erfaren man blir som orienterare, och ju mer man lär känna de underlag man springer på, desto mindre skador kommer man att drabbas av.

startit