Att gå vilse i skogen

Att gå vilse i skogen

I Sverige är det mycket vanligt att tävla och träna inom orientering året om. Man kan varje år se både unga och äldre springa runt i skogen och leta efter kontroller. Orientering går ut på att man ska följa karta och kompass för att hitta olika kontroller som sedan ska stämplas. Men orientering kan också vara lite klurigt. Man kan faktiskt hamna vilse i skogen. Men vad bör man tänka på då?

Att gå vilse

Även om man har en karta kan man faktiskt gå vilse. Man kan hålla kartan fel eller så läser man inte av den korrekt. Det kan också vara så att kartan är gammal och att mycket i omgivningen har förändrats. Om man går vilse i skogen kan det vara lätt att få panik. Man kanske inte vet var man ska gå och det kan vara svårt att hålla sig lugn.

Bra att tänka på

När man går vilse är det bra att tänka på att man trots allt ser till att ta det lugn. Inget blir bättre för att man stressar upp sig eller för att man börjar vandra runt planlöst. Om man har tittat på vevradio och annan överlevnadsutrustning hos Beredskapskungen kanske man har köpt på sig en del saker som gör att man kan klara sig ett bra tag i skogen.

Om man går vilse är det bra att tänka på att försöka höras och synas. Om man har en visselpipa är det bra. Har man med sig en mobiltelefon kan man också ringa efter hjälp eller använda dess GPS för att hitta rätt. Även om en mobil inte får användas under en aktuell tävling är det viktigare att hitta tillbaka än att vinna.

Att få hjälp

I de fall man varken har mobil eller annat med sig kan det vara klokt att titta en extra gång på sin karta. Kan man urskilja några speciella saker som finns utmärkta? Det kan vara en byggnad, en sten, en höjd eller kanske ett torn av något slag. Om man lyckas lista ut var man är kan det vara klokt att se om det finns en väg i närheten. Att ta sig till en väg är alltid ett bra sätt att bli hittad på. Ofta kommer bilar att åka runt för att leta efter en person som kommit vilse. Det kan både vara polis, hundar och civila som väljer att ta bilen på små skogsvägar för att leta. Om man följer vägen är chansen också stor att man kommer till något man känner igen. Kanske möter man någon som är ute och promenerar som kan ringa efter hjälp? Finns det ingen väg eller något annat i närheten kan det vara klokt att leta efter saker man kan markera ut positon med. Plastpåsar och annat som kan ligga slängt i naturen är bra. Sedan är det bara att vänta på att hjälp kommer.

startit