Bilorientering

Bilorientering

Bilorientering kallas också Bil-O, och är en motorsportsgren som har utvecklats från rallyn. Bilorientering går ut på att förare med hjälp av en kartläsare i passagerarsätet ska köra längs en bana som de inte känner till, på en viss bestämd tid. Banan är utmärkt med kontroller och på karta, men i de svårare klasserna kan kartan se olika ut för olika sträckor, vilket gör att det kan vara svårt att veta vilken väg i verkligheten som motsvarar den som är utmärkt på kartan. Vägarna man kör kan vara allt ifrån landsvägar till övergivna industriområden, och för att göra det hela ännu svårare körs bilorientering traditionellt i mörker. Detta är dock en tradition som det ruckas allt mer på, och det har blivit mer och mer vanligt med tävlingar i bilorientering som sker i dagsljus.

Det finns tävlingar i bilorientering på lokal nivå, på distriktsnivå och på nationell nivå (det vill säga SM). Ända upp på distriktsnivå kan man tävla med vilken bil man vill – det är först i de rikstäckande tävlingarna som det ställs särskilda krav.

Om du skulle vilja prova på bilorientering, men inte har råd att köpa en bil i nuläget, kan du alltid låna pengar via Enklare. Där kan du nämligen jämföra olika bankers lånevillkor, så att du lånar pengar till lägsta möjliga ränta. Då kan du ha roligt på bilorienteringsbanan utan att ha dåligt samvete.

startit