Orienteringstips för nybörjare

Orienteringstips för nybörjare

Att hålla på med orientering är riktigt spännande och är mycket varierande, samtidigt som du får vara ute i naturen och röra på dig. Du kan springa orientering för att det är kul, men det finna även olika tävlingar i Sverige som det går att anmäla sig till och delta i.

Fördelen är förstås att vara med i en orienteringsklubb och tävla för klubben och då tillsammans med likasinnade i alla åldrar, stora som små. För att hitta den närmaste orienteringsklubben kan du söka i en sökmotor online. Precis som om du skulle vilja få information om till exempel hur du skulle kunna skaffa dig en termos med tryck eller annat som du vill veta mer om.

Tips för nybörjare i orientering

Här kommer några användbara tips som du skulle kunna ha nytta av, om du vill börja med orientera som en ny träningsmetod eller bara är nyfiken på sporten.

De goda råden och tipsen är:

1) Leta upp en orienteringsklubb i din närhet och sök sedan upp klubben. De har oftast kurser för nybörjare och kan komma fram till vilken nivå du ska börjar med.

2) En orienteringsbana har olika kontrollpunkter som du ska hitta i en förutbestämd ordning. Du har en karta till hjälp för att kunna hitta kontrollerna och den rätta vägen. Det du bör tänka på är du inte nödvändigtvis behöver komma först över mållinjen; det viktigaste är att du ska kunna ta dig fram så effektivt som möjligt i terrängen och hitta alla kontrollstationerna. Som nybörjare bör du ta det lugnt den första tiden, så att du orkar med hela rundan och att du samtidigt kan orientera dig i terrängen.

3) Ju mer du tränar desto bättre blir du. Börja med lite kortare rundor och se till att träna regelbundet och gärna ofta.

4) Ha med den utrustning du behöver – karta, kompass och mobilen utifall du skulle komma vilse. Något som alltid är bra att ha med sig är vatten och naturligtvis att ha kläder som är lämpliga att orientera i samt bekväma och oömma skor.

5) Något som är bra för noviser inom orientering är att träna tillsammans med en van orienterare. Då får du goda råd och lär dig hur du ska bära dig åt ute i skog och mark. Efter träningen kan du få feedback på vad som var bra och vilket du bör träna mer på.

6) Ha en orienteringskarta över området du ska träna i och sätt dig ner med en av dina träningskompisar som är mer erfaren och gå genom kartan, så att du vet hur du ska läsa av den. Detta gör att du sedan kan känna dig trygg och säker när det är dags att bege dig ut på din träning. För det är viktigt att kunna läsa av topografin och hur kontrollpunkterna har blivit utmärkta på kartan.

startit