Så applicerar du dina orienteringskunskaper på vardagen

Så applicerar du dina orienteringskunskaper på vardagen

Orientering är en rolig sport som får ut en i naturen samtidigt som den tränar upp många olika färdigheter. Det går att utöva orientering till fots, på skidor, med cykel och till och med på häst. Tränar man orientering ofta får man bättre kondition och man blir även snabbare. Det är dock inte bara det fysiska som förbättras när man sysslar med orientering. Att lära sig läsa en karta snabbt och att kunna navigera med en kompass är två exempel på färdigheter som man blir riktigt bra på genom orientering. De bästa orienterarna kan dessutom cykla, springa och skida länge och snabbt i olika typer av terräng och de väljer nästan aldrig fel väg. Det man lär sig genom att utöva sporten kommer dock inte bara till nytta under tiden som man tränar, för vissa kunskaper kan faktiskt användas även i vardagen. I resten av texten ger vi några exempel på hur orientering kan göra vardagen lättare.

Handla snabbt och hitta vägen på ett ögonblick

När man är ute och reser hamnar man på nya platser där man kanske inte vet var allting finns. Är man då orienterare är det lätt att få en överblick över hur staden eller landområdet ser ut och hur man tar sig till olika platser. Det finns knappast något värre än att spendera stora delar av sin semester med att gå vilse och irra omkring i tråkiga områden. Då tappar man en massa tid som man kunde ha lagt på något annat. När man går till mataffären eller någon annan affär hemma kan man också bli lite överväldigad av alla olika hyllor och gångar, men om man tränar orientering kan man enkelt hitta precis rätt gång och därför kan man handla snabbare. Det är även viktigt att kunna klara sig i skog och mark, för man vet aldrig när ens överlevnadsstrategier kan komma att prövas. Är man orienterare har man vanan inne att hitta stigar och att kunna navigera även i svåra terränger. Den här kunskapen kan givetvis även komma till nytta om man till exempel är ute och plockar blåbär eller letar efter kantareller i skogen.

Skapa ett vinnande team på jobbet

Även på jobbet kan orientering komma till nytta. När man tränar orientering är man nämligen för det mesta i ett lag och på så sätt lär man sig att jobba tillsammans med andra människor. Samarbete är a och o inom orientering och det är därför något som kan göra det lättare när det kommer till att jobba effektivt med sina arbetskamrater. Man kan även använda sig av orientering för att skapa en samhörighetskänsla mellan arbetskamrater. Är man chef kan man ta med sig sitt team och träna orientering tillsammans, för då lär man sig att samarbete samtidigt som man får uppleva något ihop. Har man dessutom bra ledaregenskaper får man nästan garanterat nöjda anställda. Man måste vara en bra ledare för att vara en bra chef och ett naturligt steg kan vara en ledarskapsutbildning i Stockholm som hjälper en att få rätt färdigheter. Orientering kan också hjälpa på många olika sätt.

startit