Utrustning som behövs i orientering

Utrustning som behövs i orientering

För den som är ny inom orientering kan det vara bra att ha en bra utrustning. Det viktigaste är nog att man har ett par mycket bekväma och ingångna skor. Ditt ytterplagg bör också vara anpassat efter väderleken. Det är viktigt med kläder som andas, och att du gärna klär dig i flera lager. Under orienteringen är det viktigt att du dricker mycket. Man ska inte bli uttorkad utan det är viktigt med vätska som ska ge ny energi. Om du är ute längre tider är en ryggsäck bra att ha för att förvara en vattenflaska. Ta gärna med ett mellanmål som russin, nötter eller en kexchoklad för att hålla blodsockerhalten på topp. Om du inte vill ha en ryggsäck finns det vätskebälten du kan ha kring midjan. Då har du flera mindre behållare med vatten med dig. När man orienterar kan man gå eller springa över längre sträckor. Den traditionella orienteraren använder till större delen en topografisk karta. Om man kommer på villovägar kan det dock vara bra att ha med en smartphone. Både för möjligheten att använda GPS och karta, men även för att kunna ringa någon om du kommer vilse eller bli skadad.

Hur börjar man med orientering?

Det enklaste sättet att börja sin nya hobbies är att anmäla sig till en orienteringskurs för nybörjare om man vill ha med sig en guide ut i naturen. De anordnas ofta i mindre grupper och du får tillfälle att ställa alla frågor som du behöver. Orientering kan vara en ensam sport, men det kan även vara en lagsport. Det finns klubbar i varje län som man kan ansluta sig till och det finns en stor gemenskap inom orienteringen. För nybörjaren är det bra om man tidigt lär sig att använda en kompass. Den kan bli din bästa vän om batteriet till din smartphone tar slut. Det finns även särskilda klockor med gps där du i efterhand kan se din runda. Om du vill utvecklas inom orientering kan det vara bra att satsa lite på riktig utrustning som är anpassad efter sporten. Det finns särskilda orienteringsskor med metalldobbar. Orienteringsskor är ofta lite lägre för att du ska få bra balans även i terräng. De är även tillverkade i material som inte drar åt sig fukt.

Terrängen du orienterar i

När man är ny på att orientera är ett vanligt misstag att man försöker att runda objekt istället för att gå enligt kompassen. Ofta resulterar det i att man inte alls kommer ut där man tänkt. Om du håller kompassen mitt på kroppen då får du en bra syftlinje. Om du är beroende av kartan är det viktigt att du håller upp den innan du tittar eftersom du behöver en korrekt kompass. Det finns orienteringsbanor anpassade för alla åldrar. Terrängen kan variera beroende på svårighetsgraden. Ibland får du sällskap av någon som är äldre och behöver skjutsas ut i naturen. Terrängen kan vara tuff och ett tips är att Hyundai.se har prisvärda fyrhjulsdrivna bilar som tar sig fram i de flesta landskap. Ofta inträffar det att en person i hushållet börjar med orientering, men att flera ansluter sig. Det är en mycket hälsobefrämjande sport som är lätt att sätta sig in i.

startit