Träna för orientering

Träna för orientering

Orientering är en tuff sport och om du ska utöva den måste du både vara i god fysisk form och kunna ta dig fram i terräng med karta och kompass. Om du vill komma igång med orientering är det alltså en bra idé att träna ordentligt innan.

Cardio för orientering

Bra kondition är A och O för en orienterare. Bra sätt att komma i form är löpträning, gärna någon form av intervallträning eller annan högintensiv löpträning. Blanda gärna olika terrängformer och spring mycket i backe för att få upp flåset ordentligt. När du orienterar så behöver du kunna hantera mjölksyra i benen, det hjälper intervallerna dig med. Andra bra träningsformer är till exempel rull- eller längdskidåkning då det bygger samma form av uthållighetsbaserad kondition som du behöver när du orienterar.

Ge dig ut i skog och mark

Du orienterar i stort sett alltid i skogen. Då är det bra att vara förberedd på det. Ta för vana att då och då ta dig ut i skogen för att på egen hand hitta till olika ställen med hjälp av karta och kompass. Ta gärna cykeln ut för att få extra träning, men se till att däcken är i bra skick. Om de inte är det kan du köpa nya hos tooorch.com så slipper du leda cykeln hem.

Vi lever i en tid när vi är vana vid att navigera med hjälp av appar. Men när du orienterar behöver du vara proffs på att använda karta och kompass för att hitta fram till ditt mål eller till din station. Tänk på att kartor inte uppdateras automatiskt, utan de är färskvara. Det är en bra idé att köpa nya med jämna mellanrum. Du behöver också kunna vara säker på att din kompass fungerar. Om du har tappat den eller förvarat den på ett konstigt ställe där den till exempel kunnat bli klämd så är det bra att funktionstesta den innan.

startit